0

Ч астен съдебен изпълнител продава на търг емблематичната за българския шах къща на Гешев. Началната цена, от която ще тръгне наддаването, е 1,116 млн. лева. Имотът се намира в центъра на София на бул. „Христо Ботев“ 39. Огледи могат да се правят всеки работен ден до 17 часа в периода от 7 октомври до 7 ноември, а на 8 ноември ще бъде обявен купувачът в сградата на Софийски районен съд. Условията към кандидатите е да не предлагат по-ниска от първоначалната цена, както и да не я надвишават с повече от 30%.

История

Имотът всъщност е къщата на фамилия Гешеви и принадлежи на Българската федерация по шахмат, разкри Николай Тодоров, директор на Българската федерация по шахмат 1928, пред „Телеграф“.  Част от фамилията е Никола Гешев, който е полицай номер 1 на България. Бил е шеф на отделение “А” - политическата полиция, която преследва нелегалната тогава Българска комунистическа партия, около чиято смърт има няколко версии.

Георги Гешев е едно от децата на многочленната фамилия и е първият шампион на България по шах. Има три поредни титли. Починал е от болест едва на 33 години. Сестра му Елена Гешева, която е единствен наследник на имота, през 1996 година решава да завещае къщата, в която години наред се играело шах от ветерани и са се провеждали турнири, на Българската федерация по шахмат. В период от 20 години федерацията стопанисва къщата, като провежда състезания, детски школи по шах, разполага библиотека с книги, свързани с играта, там дори са се учили нашите шампиони по шах Веселин Топалов и  Антоанета Стефанова.

Кражба

През 2016 година заради финансовите злоупотреби на Силвио Данаилов, който е председател на Европейския шахматен съюз, и Николай Велчев, тогава изпълнителен директор на Българската федерация по шахмат, имотът става залог за незаконно присвоените средства. Измамата е била с плащане на средства за провеждане на състезания по фактури, издадени от специално създадена за това фирма, с името на въпросния Европейски шахматен съюз, но в щата Делалуер.
Тодоров обясни, че къщата не е паметник на културата, но е свързана с историята на шаха. Бъдещият собственик на имота с пълно право може да прави със сградата каквото поиска, дори да го разруши. Според него началната цена е изключително ниска на фона на нивата в района.