0

П редлагаме Грети Стефанова за председател на Столичния общински съвет (СОС), защото тя е достоен кандидат. Това заяви общинският съветник от Продължаваме Промяната - Демократична България (Спаси София) Борис Бонев по време на поредното заседание на СОС, в което правят опит за избор на председател.

След четири неуспешни опита за избор на председател на Столичния общински съвет, днес общинските съветници правят пети опит.

По думите на Борис Бонев Стефанова можела да бъде консенсусна фигура по схемата, по която миналия парламент беше избран за председател най-възрастният депутат Вежди Рашидов.

След направеното предложение от ПП-ДБ (Спаси София) от групите на БСП и "Възраждане" напуснаха залата. Иван Таков заяви, че от БСП няма да издигат собствен кандидат за председател на СОС днес. Карлос Контрера от ВМРО заяви, че причините поради, които не би подкрепил Стефанова като председател на СОС, са две - че тя не познава правилника и не позволява на общинските съветници да правят изказвания. Тя е водещ в момента на заседанието, тъй като е най-възрастният общински съветник.

Столичният общински съвет прекрати предишното си заседание на 7 декември и отложи за 18 декември избора на председател. Това се наложи, тъй като отново не бе постигнато съгласие.

Кандидатите на партиите през по-миналата седмица бяха от "БСП за България" - Диана Тонова, "Възраждане" - Красимир Гълъбов, "Има такъв народ" - Пламен Данаилов. От "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София") оттеглиха кандидатурата на Борис Бонев, а от ГЕРБ-СДС не издигнаха кандидат.

Изборът на председател на СОС не търпи отлагане, написа в профила си във Фейсбук кметът на София Васил Терзиев вчера. Той подчерта, че всички общински съветници са длъжни да защитят един единствен интерес - този на софиянци.

Нека в СОС се разбират както могат. На нас втора сглобка ще ни дойде в повече. Това каза в събота в Казанлък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който беше гост на Националната зимна академия "Лидерството и мирът - отговорности и предизвикателства пред жените на ръководни позиции". "Ние не участваме в преговорите за председател на СОС", отбеляза Борисов.