0

Н апрежението около новия светофар на кръстовището на „Самоковско шосе“ и „Синя светлина“, който изкара на протест част от жителите в район „Панчарево“, вече е на път да бъде потушено, установи проверка на „Телеграф“.

Едновременното реализиране на закъснял текущ ремонт в участъка и пускането на светофарната уредба доведе до километрични задръствания в час пик, но след приключването на дейностите нещата вече изглеждат по-спокойни. Въпреки това от фейсбук групата на трите села става ясно, че хората остават в протестна готовност.

Казус

„Телеграф“ се свърза с районния кмет Николай Гюров, който поясни, че все още не е получил отговор от институциите на поставените от него въпроси, свързани със светофара, а именно на базата на какви анализи и заключения е взето решение за поставянето му. „За мен най-важното нещо, което трябва да се случи, и нещото, което очакват хората, е да се изградят алтернативни трасета със софийския Околовръстен път и „Младост“. Това са работещите варианти. Всичко останало е компромисно и ще доведе до задълбочаване на кризата“, смята той. Гюров подчерта, че той и администрацията му нямат нищо общо и не са страна в нито един процес, засягащ изграждането на светофарната уредба. Кметът каза още, че те са събрали и изпратили сигналите на граждани, а решението еднолично е било взето от Столичната община. Попитан дали подкрепя искането на част от хората светофарът да бъде премахнат, Гюров отговори, че това трябва да реши възложителят, след като направи анализ, и подчерта, че той е подкрепил справедливите искания на местното население.

Столичната община

От Дирекция „Управление и анализ на трафика“ казаха за „Телеграф“, че съоръжението е изградено на базата на извършени преброявания и покриване на изискванията на наредбата за регулиране на движението по пътищата със светлинни сигнали. Оттам уточняват, че светофарът подава постоянен зелен сигнал за движение по бул."Самоковско шосе", като го прекъсва само при наличие на автомобил или пешеходец, желаещ да пресече булеварда или да се включи в движението по бул."Самоковско шосе". „При постоянно наличие на автомобили от ул."Синя светлина", минималното времетраене на зеления сигнал по бул."Самоковско шосе" е 60 секунди, а на сигнала за движение от ул."Синя светлина" - 15 секунди, чрез което се гарантира ненарушаването на движението на ППС по бул."Самоковско шосе" и високата пропускателна способност на кръстовището“, посочват от дирекцията.

Контрол

Работата на светофарната уредба се следи постоянно от Центъра за управление на трафика към СО, като при нужда оператори се намесват в работата с цел подпомагане на движението на превозните средства. Към момента всички извършени преброявания и последващи наблюдения показват, че светофарната уредба изпълнява функциите си нормално и ефективно, като намалява значително риска от настъпване на инциденти и не създава задръстване в участъка.