0

П роектът за пускане на влак от Бургас до летището му се движи напред.

Това става ясно от обявена обществена поръчка за извършване на теренно археологическо проучване по проекта за изграждане на връзка между железопътната инфраструктура и летището. Възложител е държавното предприятие „Национална компания „ЖП Инфраструктура“.

Идея

Възобновяването на западналата жп линия на север от Бургас се заражда като идея през 90-те години, когато летище Бургас започва да маркира постоянен ръст на обслужените пътници, а броят на чартърните полети нараства всеки летен сезон. Целта е да се осигури бърз достъп от жп гара Бургас до летището, между които в момента не съществува удобна пътническа връзка. Проектът е одобрен за финансиране по Механизма „Свързана Европа“. В момента е достигнал етап за издирване на археологически обекти по бъдещото жп трасе.

Трасе

Самото то в голямата си част ще следва настояща и все още съществуваща жп линия от жп гара „Владимир Павлов“ до Атанасовското езеро и Бургаските солници, която ще бъде изцяло модернизирана. Трасето започва от „Владимир Павлов“ и прави постепенен десен завой в посока стадион „Лазур“. Именно там ще е и първата спирка на бъдещата железница. Следващата станция е непосредствено до Морската градина – топ място за местни и туристи. Оттам нататък маршрутът продължава към спирка „Солниците“, които от няколко години се развиват като туристическа атракция. След още една спирка, „Ъгъла“, линията се насочва към кв. Сарафово, където ще е крайната спирка – при кръговото пред летището.

Очаква се изграждането на трасето да започне още тази година. В ход са и предпроектни проучвания за продължаване на трасето от Сарафово до Слънчев бряг.

В момента летище Бургас е свързано с града само с автобуси.