1

Д ържавният глава Румен Радев покани и посрещна кмета на София Васил Терзиев на среща на "Дондуков" 2 и двамата са обсъждали важни теми за столицата и развитието на града.

Едно от темите е била за модернизирането на столичния град и развитието му като съвременна европейска столица, съобщават от президентството на официалния си сайт.

Васил Терзиев, заедно с екипа си от зам.-кметове, е запознал президента с приоритети на своя екип, сред които е прозрачността в работата на администрацията и при провеждането на обществените поръчки.

На срещата е обсъждана и темата с така мечтаната финансова децентрализация на общините, така че местните власти да могат да осъществяват своите политики в интерес на гражданите.

Президентът припомнил предимството на София, че е разположена непосредствена близост до планина. Радев призовал столичният кмет за общи усилия от институциите, неправителствените организации, спортната общност и бизнеса за намирането на ясно решение за развитието на природен парк "Витоша" и улесняване на достъпа до него за отдих и спорт.

"Това би подобрило и възможностите на страната ни успешно да кандидатства за провеждането на международни състезания по зимни спортове", казват от "Дондуков" 2 като просветление на Радев след завръщането му от Банско, където се проведе Световната купа по ски алпийски дисциплини.

"Обсъдено бе и развитието на обществената инициатива за изграждането на нова музикална зала в София, която да отговори на очакванията на културната общност в столицата и в България", допълват от президентството.