0

Е мблематичният животински пазар в „Подуяне” е на път да стане история. На мястото на сергиите в столичния район „Оборище”, които от години са оставени на самотек, ще изникне нова модерна детска градина. Подуянци обаче подготвят протести, защото това е един от най-старите пазари в столицата и е сред малкото, в които няма прекупвачи.

Ликвидирането на Птичия пазар зад театър „София” се случва по инициатива на зам.-кмета Дончо Барбалов и общинските съветници Николай Стойнев и Георги Георгиев от ГЕРБ. Теренът е от близо 5000 кв. м и беше част от актива на общинското дружество Пазари „Север” ЕАД. Според Барбалов обаче сградният фонд е силно амортизиран, активният ден за търговците е събота, през останалите дни има слаба посещаемост от клиенти. И това е така, и не е. Защото само човек, който никога не е стъпвал там, може да говори наизуст.

Аргументи

От наличните 96 павилиона и маси под наем се отдават едва 23 броя, или 24%. Търговците обаче имат друго обяснение за това. Според тях единствената грижа на общинските власти е била да пратят човек, който да събира таксите. А пазарът нарочно е оставен на произвола на съдбата, както често се случва с места, към които има засилен инвеститорски интерес. А детската градина според продавачите и хората от „Подуяне” е само оправдание - само на стотина метра има филиал на друга детска градина, която преди няколко години претърпя сериозен ремонт с финансиране отвън. На по-малко от километър от пазара има още един филиал на ДГ 191, основната сграда на ДГ 191, ДГ 151 и филиал на ДГ 195. Така детските градини в района са повече от сергиите на пазара, в които вносителите са се прицелили. В обосновката на доклада те твърдят, че теренът е подходящ за изграждане на детска градина за 8 групи. В плановете влизат и още модернистични идеи - като захранване на детското заведение с електроенергия от фотоволтаични панели. В доклада обаче няма и дума за факта, че това е един от участъците с най-мръсен въздух в София.

„Това място е, меко казано, неподходящо за детска градина. Замърсяване и шум от булеварда, липса на каквато и да е зеленина и гледки в околността. В почти индустриална зона. Страхотна среда за деца”, обобщава аргументите на „подуянци” Илияна Богданова.

Проектът за изменение на плана на регулация и застрояване на терена, представляващ част от квартал 129б, местност „Подуяне - център” обаче е налице. В съботния ден на 6 август десетките посетители на пазара нямат представа какви идеи се въртят в главите на общинарите. Те са дошли, както всяка събота, да купят пресни яйца на цена от 7 до 12 лева кората според размера, връзка лук за 2.50 лв., селски домат за 2.50 лв. килото, истинско краве сирене за 12 лв. или биволско - с няколко лева повече, охладени пъдпъдъци или домашен петел, дребни орехи за 19 лв. килото, чушки магарешки език, смокини по 4 лв., буркан апетитка, заешка мас или спържа.

А производителите, които в скоро време ще консумират всички тези благинки сами, коментират поредния чиновнически абсурд - набутват фермерските пазари в парка, а в същото време правят фантастични планове за терените на автентичните пазари, които се броят на пръстите на едната ръка. Защо ли?