0

С офия се превърна в домакин на безпрецедентно събитие – огласена от песни и танци от съкровищницата на българския фолклор и събрала стотици хора, стекли пред Националния дворец на културата, предаде БГНЕС.

Събитието, което събра софиянци и танцьори от цяла България, е уникално. По повод Международния ден на танца под патронажа на Асоциацията на хореографите в България, на площада пред НДК се изви хоро от 1342-ма танцьори от над 50 ансамбъла и граждани на столицата.

Това е най-голямото хоро, извивало се досега в столицата, и чрез него организаторите отправят послание за мир по целия свят. Събитието се организира от Христо Димитров в и неговия ансамбъл „Българе“, а целта му е "българите, да покажем на останалия свят как трябва да се живее“.

След площада, хорото имаше своето продължение в Зала 1 на НДК, където ансамблите представиха общ спектакъл.

„Такова предизвикателство в моя живот никога не съм имал. Да направиш един спектакъл, в който да участват 1342-ма танцьори, ама не да излязат един след друг на сцената, а да бъдат във взаимовръзка и да изпълняват един общ сценарий и режисура - не съм виждал такова нещо, нито в Зала 1 на НДК, нито Националният дворец някога е виждал някога нещо подобно", каза ръководителят на ансамбъл „Българе“ Христо Димитров.
Той се надява това да се превърне в една хубава традиция.

"На 29-ти април, Световният ден на танца, в София да се прави едно огромно хоро, което да бъда послание на нас, българите, към останалия свят за това как трябва да живеем. Щото нещо тоя свят го объркахме много. И мисля, че едно такова послание ще повлияе положително“, добави ръководителят на "Българе".

Водещата на събитието и член на ансамбъла Даниела Георгиева, заяви от своя страна: „Ние отправяме послание за мир по целия свят. Да напълним площада пред НДК с хора, облечени в носии, според мен е една много амбициозна мисия. Аз лично съм много горда да участвам в нея“.