0

Д о края на юни ще бъде готов ремонтът на ул. "Николай Коперник" в район "Слатина", съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която направи проверка на улицата в района на зала "Фестивална" заедно със зам.-кмета по строителството Ангел Джоргов и кметът на район "Слатина" Георги Илиев.

На финала е последният етап от цялостната реконструкция на „Николай Коперник“ между ул. "Гео Милев" и ул. "Калиманци" в район „Слатина“, посочи кметът. Тя каза, че Столичната община изгражда и реконструира ключови булеварди и улици със значение за целия град, както и големи квартални улици, като част от строителната програма на кмета.

На ул. "Николай Коперник" строителните дейности вървят в срок, въпреки валежите от дъжд. Подменят се тротоарите, обособяват се нови паркоместа, изградено е улично осветление и подземна инфраструктура. Остава да се довършат тротоарите и осветлението, и през следващата седмица, ако не вали, да се положи и износващият слой асфалт, информира кметът. Тя настоя пред изпълнителите износващият слой да се полага, само когато не вали. Това е последният етап, предишните години направихме още два етапа и така улицата ще бъде цялостно реконструирана, посочи столичният кмет.

Кметът Фандъкова съобщи, че общо осем са големите обекти, по които работи Столичната община в момента. Предстои работа по пробива на бул. "Тодор Каблешков", ако няма обжалване. Имаме сключен договор за бул. „Рожен“. Срокът за проектиране е около два месеца, така че в края на август трябва да започне пробивът, който свърза града със Северната скоростна тангента в район „Надежда“, посочи столичният кмет.

Предстои да се работи и по ул. "Народен герой" в "Овча купел". В момента се ремонтира ул. „Народно хоро“. Не е лесно заради дъждовете, но се надявам строителният надзор да не допуска в дъжда да се извършват дейности, за които е необходимо сухо време, каза кметът Фандъкова, цитирана от БТА.

Тя напомни, че Столичната община работи без приет общински бюджет, който се приема до 40 дни след държавния бюджет. Необходимите плащания са различните сектори са осигурени, но увеличение на заплатите на общинските институти и ведомства например не е възможно, каза кметът. По това време на годината вече започваме подготовката на бюджета за следващата година, а все още нямаме бюджет за настоящата.

Във връзка със силните дъждове Йорданка Фандъкова каза, че се следят нивата на язовирите и реките. Кметовете на райони трябва да огледат деретата на реките и ако има нужда аварийно да бъдат почистени някои от тях, така че да се осигури проводимост. Екипите на дирекция "Аварийна помощ и превенция" са непрекъснато на терен, в контакт сме и с районните администрации, каза Фандъкова.

Относно косенето на тревните площи в кварталите тя каза, че към този момент районите би трябвало да са косили два пъти, някои косят трети път. В "Оборище", "Сердика" и "Красно село" обаче е косено само по веднъж, информира Фандъкова. Тя призова районните кметове да се мобилизират и ако изпитват затруднения да се обърнат към Столичната община и към зам.-кметът по екология Десислава Билева, за да бъдат подпомогнати в дейностите по косене.