0

Н овата реорганизация на движението по „Патриарх Евтимий“, „Ф. Нансен“ и бул. „Витоша“ отива в съда. Това обяви пред „Телеграф“ председателят на Европейския център за транспортни политики Диана Русинова.

Тя обясни, че този проект нарушава 6 наредби и два закона. Тя каза, че ще иска съдът да върне старата ситуация в района.

ВНИМАНИЕ! Движението по ключов столичен булевард променено, вижте как!

Заради информация, че ремонтът там струва над 1 млн. лева, председателят попита кмета Васил Терзиев дали това е истина и добави, че ще сезира прокуратурата, която да извърши проверка как се разходват парите на жителите на София.

Вестник „Телеграф“ потърси Терзиев и лидера на групата на ПП-ДБ-СС в СОС Борис Бонев, но те не отговориха на позвъняванията ни. 

Нарушенията

Русинова обясни, че има процедура, която трябва стриктно да се следва при изработка и съгласуване и издаване на проекти за организация на движението, защото от нея зависи животът на хората. „Тази процедура не е спазена от управляващите в Столичната община“, каза експертът.

СЛЕД ПРАЗНИЦИТЕ: Паркоместа и велоалеи промениха движението по ключови столични булеварди (ВИДЕО)

Тя подчерта, че най-вероятно дейностите са извършени без документи, защото толкова дни след избухване на напрежението от „Московска“ 33 не са представили нито заповедта, нито проекта, а преди дни самият кмет на града Васил Терзиев пък написа в профила си в социалната мрежа, че той не е позволявал реализацията на такъв проект. 

Според експерта други проблеми са, че шофьорите няма да могат да паркират на новите паркоместа, без да навлизат в насрещното, а заради новите места не се виждат пешеходните пътеки.

Наред с това монтираната платформа на Попа не се знае дали е с издадено разрешение за строеж, а също така принуждава колоездачите да изчакват качването на пътниците в превозното средство.

В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ: Протест заради ремонт на булевард

По принцип пътят на велоалеята трябва да минава зад навеса, а не пред спирката, уточни пътният експерт и добави, че направеното е в нарушение на Наредбата за планиране и проектиране на комуникационно-транспортната система в урбанизираните територии.