0

З апочна реставрация на гробницата на Захари Стоянов в Парка на възрожденците в Русе, съобщи пред „Телеграф“ кметът Пенчо Милков.

Той поясни, че инициативата е на група родолюбиви граждани, които са събрали средства, за да се извършат дейностите по консервацията. Проектът е съгласуван с общината и с Министерството на културата, тъй като паркът е групов паметник от национално значение. Инициаторите са създали сдружение „Захари Стоянов – Русе“, избран е изпълнител и ремонтните дейности вече са започнали.

Преди две години на една от стените на гробницата се появи цепнатина. За да се спрат разрушителните процеси, основите ще бъдат подсилени с бетон, ще се сложи и нова настилка около гробницата. Вътрешността също ще се реставрира и почисти. Дейностите трябва да приключат до 6 месеца.

Освен Захари Стоянов в гробницата са били погребани съпругата му Анастасия Обретенова, която е дъщеря на Баба Тонка, и Димитра Обретенова – съпруга на сина на голямата българка Никола Обретенов. През 1978 г. костите им са преместени в новопостроения Пантеон на възрожденците. Гробницата на Захари Стоянов е една от четирите оцелели в Парка на възрожденците. Останалите са били разрушени при превръщането на гробището в парк.