0

О тменят ремонта за над 9 млн. лв. европейски средства на Борисовата градина. Част от тях ще бъдат вложени за ремонт и облагородяване на около 50 междублокови пространства в 6 столични района. В 26 от тях ще се изградят детски площадки. Това съобщи зам.-кметът по екологията в столицата Десислава Билева.

„С кмета на район Средец за тази година и за миналата бяхме предвидили ремонт на Княжеската градина и на пространството срещу хотел Рила. Те стартираха през миналата година, виждате вече са обновени алеите, и се надявам през пролетта да ви поканим отново на това прекрасно място в центъра на София", каза тя.

„Кметът на района прави алеите, ние изцяло ще обновим зеленото пространство, ще оправим изцяло тревната настилка, така че се надявам да стане едно привлекателно място в центъра. Именно на територията на район Средец бяхме предвидили и ремонт на Борисовата градина, изключително се вълнувах, защото с безвъзмездните средства от 9 млн. ще можем да облагородим този толкова важен за нас парк. За съжаление обаче две дружества- „Гражданска инициатива за релсов транспорт в София" и сдружение „Спаси 2000" обжалват решението, че не подлежим на ОВОС и това поставя пред огромен риск загубата на тези 9 млн., защото те трябва да бъдат разходвани до края на 2023 г", обясни заместник-кметът.

„Още юни месец Столична община спечели делото, но за съжаление то отново бе обжалвано, така че този риск постави пред нас въпроса, че трябват спешни решения. Добрата координация с кметовете на райони и с управляващия орган на оперативна програма „Регионално развитие" се надяваме, че след одобряване от СОС на нашия доклад, който внесохме, ще можем на територията на шест района, които попадат в зоните за въздействие, наистина да изградим едни уникални междублокови пространства със страхотни площадки. И там ще разчитаме на подкрепа на други кметове на райони", обясни още тя, цитирана от БГНЕС. 

„Всички кметове от шестте района са подали заявления и се надявам тези междублокови пространства да станат една мрежа от такива прекрасни зелени и подредени пространства. Общата сума за облагородяване на района е 350 000 лв.", уточни Билева.

„Имам уверение от няколко политически групи в СОС, че няма да се правят политики от зелените площи и така ще успеем да спасим и инвестираме, за да можем да облагородим 50 междублокови пространства. Това е огромен ефект в шест различни квартала, който ще бъде постигнат. Осветяване на улици, поставяне на скамейки, паркоместа пред блоковете, всичко това ще бъде изградено след решение на СОС. От тези 50 междублокови пространства, в 26 от тях ще се изградят детски площадки. Това е голям, важен, добър резултат, по който апелирам в четвъртък да получим подкрепа". Това заяви председателят на СОС Георги Георгиев. Трябват повече пари за обновяване, за поддръжка на Борисовата градина, за алеите, за осветлението и това ще бъде направено в рамките на тазгодишния бюджет", поясни още той.

„От 3 години се борим да получим право да върнем нормалния вид на градинката пред хотел Рила", заяви кметът на район Средец Трайчо Трайков. „Миналата седмица направихме оперативен план за засаждането на растенията, за парковата мебел, за осветлението и за водното огледало. Що се отнася за Борисовата градина, там районът няма формално отношение към процедурата, но тъй като сме получатели на сигналите на гражданите за разбити алеи, за несветещи лампи, аз апелирам какъвто и да е изходът от тези съдебни процедури, да бъдат заделени някакви средства, макар и в по-малък размер, за общинското предприятие „Паркове и градски градини", което стопанисва Борисовата градина, за да могат да бъдат извършени поне крайно наложителните ремонти там. И последно за тротоарите, наистина районите имат несравнимо повече като част средства за ремонтите, от едно 5, 6 % на 30% сега, все пак 2/3 остават в ръцете на Столична община", обясни още Трайков.