0

Г лавният архитект на София Здравко Здравков не е подавал оставка, а е бил освободен от кмета Васил Терзиев. Това става ясно от заповедта, в която е посочено и обезщетението, което общината трябва да му изплати, а именно – четири месечни основни заплати.

В петък вечерта столичният градоначалник написа в социалната мрежа, че е приел оставката на Здравков, но от групата на ГЕРБ в СОС, както и депутатът Николай Нанков се усъмниха. Потърсени от „Телеграф“, нито Васил Терзиев, нито арх. Здравко Здравков коментираха темата. Още в петък се е знаело, че Богдана Панайотова ще го наследи на поста, макар и временно, до провеждане на конкурс.   

Подозрения

Според Нанков главният архитект е бил принуден да напусне поста. „Ако кметът на София беше Пинокио, носът му вече щеше да е прокопал новия тунел за метрото. Защото заблуди всички в пост в социалните мрежи, че е приел оставката на главния архитект на столицата арх. Здравко Здравков”, написа депутатът в социалната мрежа.

Именно и той качва заповедта, в която има разминаване в датата на издаване и цитираните основания в нея, разликата е един месец, което означава, че Здравков е освободен в края на юни по решения, взети в края на юли. В документа, издаден от Терзиев за прекратяване на служебното правоотношение с арх. Здравков, е записано, че освобождаването му е въз основа на прието писмено предложение от страна на самия кмет. „Забележете, не оставка от страна на арх. Здравков, а предложение на кмета Терзиев. Цитиран е и номерът на предложението.

Въпреки това в рамките на петъчния ден арх. Здравков не е запознат с това предложение. За него този петък е като всеки друг. Дори имат работна среща с кмета по темата с отчуждаването на имоти. Около 17,00 часа кметът призовава арх. Здравков, за да му „подаде“ оставката. Заповедта е предварително изготвена. От него се очаква само да я подпише и той я подписва”, пише Нанков. Той посочва и още едно несъответствие - номера на подаденото съгласие от арх. Здравков (СОА24-3405) не би трябвало да съществува. „Липсва индекс. Структура на документите се състои от префикс, индекс и пореден номер (СОА…-рд/вк… - и тогава номер)“, обяснява депутатът.  

Версии

Общинският съветник от ГЕРБ-СДС Антон Хекимян попита от кой център на властта в „Промяната“ е дошла заявката за отстраняването на главния архитект на София. „Терзиев, кажи си: Лена Бориславова или някой друг те изкомандва по телефона да назначиш тайно и без конкурс Богдана Панайотова в екипа на арх. Здравков в началото на тази седмица? Тя ли ще бъде и.д. главен архитект до провеждането на конкурс”, написа Хекимян във Фейсбук.

Той добавя, че градоначалникът не е дал отговор на обществото защо е спрял събарянето на незаконните постройки на Румен Гайтански-Вълка, които се премахват по заповед на арх. Здравков. „Напомням, че „по лични“ причини от екипа на кмета Терзиев си тръгна и зам.-кметът му по строителство. По още по-неясни причини скоростно си замина и спряганият за най-близък до него – арх. Любо Георгиев – по-малко от месец след изборите”, коментира той и добавя, че почти година след като Терзиев е станал кмет, няма нито екип, нито управленска програма, няма и идея каква да е структурата на общината.