0

Д о лятото софийският зоопарк ще се сдобие с два нови слона. Това обяви кметът Йорданка Фандъкова при представянето на два черни ягуара, които вече могат да се видят в зоопарка. Това се случва след смъртта на 59-годишната Артайда и факта, че повече от година зоопаркът няма слон.

Telegraph.bg

„Моята мечта и най-важна задача за директора на зоопарка за тази година е да имаме отново слонове. Той е символът на зоопарка“, каза Фандъкова. Тя уточни, че се очаква те да пристигнат от Германия и затова в момента работят с Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА).

Telegraph.bg

Ягуари

Кметът обясни, че от началото на март ягуарите Жан и Жак, които са братя, са пристигнали от Франция и оттогава са в зоологическата градина. Тя благодари на ЕАЗА, които са помогнали те да бъдат получени, и припомни, че страната ни продължава да бъде кандидат за член на организацията.

Telegraph.bg

Директорът на зоопарка Добромир Бориславов разказа, че получаването на двата мъжки ягуара е отнело 2 години, през които са се водили активни преговори. В един момент му казали, че София няма да ги получи и тъкмо вече се примирявал с мисълта, когато получил обаждане, в което му съобщили, че са избрани заради всички усилия, които полага екипът.

„Това са екзотични животни, които са редки и атрактивни за посетителите. Те са най-трудни за гледане. Ягуарите са известни с това, че са третата по големина котка след лъвовете и тигрите. Те са най-големият хищник и не подлежат на опитомяване“, разказа той.

Telegraph.bg

Наред с това стана ясно, че зоологическата градина бележи рекорден ръст в посещенията през 2022 г. - близо 500 000 души, както и увеличения в броя на осиновителите и дарителите. Също така се очаква до края на април да приключи разширението на ограждението на малкия хищник.

Telegraph.bg

Telegraph.bg