0

В ътрешният министър Калин Стоянов провери дали се изпълнява решението на Върховния административен съд за новата организация на движението в центъра. Срокът да бъдат обезопасени всички поставени елементи беше до днес, а санкцията за неизпълнение на решението на съда е от 2 хил. до 7 хил. 

ИДИ МИ, ДОЙДИ МИ: Връщат старото движение на центъра в столицата

Припомняме, че Върховният административен съд спря намеренията на СОС, а полицията поиска от кмета първо да обезопаси района, но и да върне старата маркировка. „Всичко това, което се случи в центъра на София, по никакъв начин не беше съгласувано с „Пътна полиция” към СДВР”, категоричен беше Стоянов.

Кметът на София от своя страна заяви, че ще настояват да получат тълкования от съда какво точно значи тяхното решение за новата организация на движение около НДК и към какво се очаква да се върне в организацията на движението. 

Поводът за коментара му е изпратеното от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) разпореждане до заместник-кмета на София Илиян Павлов да изпълни Определение на ВАС, като преустанови въвеждането на нова организация на движение по булевардите “Витоша“ и “Патриарх Евтимий“, и ул. “Проф. Фритьоф Нансен". В разпореждането се посочват задължителни за изпълнението действия. Едното от тях – със срок до 27 юни – касае обезопасяване на участъците по посоченото трасе.

Докато стигнем до днешното изискване на СДВР да оградим с метална ограда велоалеята и паркоместата, добави Терзиев и попита на шега не е ли по-добре да се спре движението по целия булевард "Патриарх Евтимий". "Как точно преценяваме кое е законно или не от целия проект", отбеляза кметът. "И как стигнахме до извода, че трябва да го заградим с метални огради, все едно има строителна площадка", добави той. Според него "някои хора още не са излезли от кампания и се канят да влизат в друга".

Васил Терзиев заяви, че Столичната община има желание да изпълни решението на ВАС, но подчерта, че не е ясно от решението спрямо кой период да стане това възстановяване. Ако действаме прибързано, може да се окаже, че всичко правено от 2016 г. насам е незаконно, посочи Терзиев и гарантира, че Общината ще работи с всички институции и заинтересовани страни за намирането на решение.

На 20 юни общинският съветник Борис Бонев от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България ("Спаси София") каза на пресконференция в Столичната община, че генералният план за организация на движение в столицата е изтекъл още през 2017 г. Според решението на ВАС, коментира тогава Бонев, трябва да се спре изпълнението на организацията на движението, но големият проблем според него са последствията от това решение на съда, защото той казва, че при липса на генерален план за организация на движение, какъвто София няма от 2017 г., всички организации на движението са незаконни.