0

Х отелите и други сгради, които ползват минерална вода в Сапарева баня, ще останат на сухо за срок от 3 до 20 дни заради ремонта на гейзера в града. Това стана ясно от думите на кмета на курортното селище Калин Гелев. Той обаче отказа да се ангажира с конкретен срок за започването на ремонта, тъй като все още не е подадена оферта и не е поет ангажимент от фирма, която ще изпълнява дейностите. До седмица въпросната компания, която е единствена в страната с лиценз за извършване на такива геотермални ремонти и оборудвания, трябва да обяви офертата си, коментира кметът на Сапарева баня.

Авария

Изригващият на всеки 20 секунди до 20 метра стълб гейзер аварира през май - положената преди повече от 50 години тръба се спука на около 400 м дълбочина. Налягането падна, гейзерът беше спрян. С помпи от извода през цялото лято се подава вода за хотелите и къщите за гости, за басейните, плажовете и почивните бази и балнеообекти. Сега фирмата трябва да поправи тази тръба, но все още не е ясно точно как ще стане, обясни Гелев. Той посочи, че повече подробности може да разкаже едва след като ремонтът се изпълни.

Гейзер

Водата, която извира от гейзера, е с температура 103 градуса и е най-горещата на целия континент Европа. Само в Исландия извира по-гореща - около 110 градуса. Освен това водата в Сапарева баня има високо съдържание на хлороводород и радон - над 15 мг на литър. „Всички материали ще корозират и ще се разпаднат в рамките на година. Химическият състав на водата е три страници и е по-лесно да се изброят тези, които ги няма, от тези, които се съдържат в нея", посочи Гелев в дните след аварията. С водата от гейзера, който е в центъра на града, са захранени всички общински сгради, детски градини, както и хотели и къщи за гости.