0

С ериозни щети нанесе свирепият ураган, който връхлетя Бургас и региона в събота. Данните до момента сочат, че са помлени 131 леки автомобила. Те са били ударени от паднали върху тях дървета и клони. Над 450 са изкоренените от силния ураган дървета, съобщиха от община Бургас.

Местните власти предупреждават населението за повишено внимание, тъй като има много прекършени клони и стволове, които вероятно ще падат през следващите дни.

Подадени са близо 600 сигнала за различни щети в цялата община. Има отнесени покриви на жилищни сгради, съборени светофари и билбордове и изкъртени прозорци.

Няколко детски градини и училища са наводнени. През целия ден вчера аварийни екипи и доброволци са поочиствали забавачките и школата. Огромни щети са нанесени и на траурния парк, където огромни дървета са паднали и изпотрошили стотици гробове и паметници.

За щастие няма тежко пострадали хора. Турист е паднал зад борда на яхта, след като дузина плавателни съдове са били отнесени в морето. Той обаче е бил спасен. Пострадало е  16-годишно момче, което се е намирало на спортна площадка в ж.к. „Изгрев“. Детето е играло на батут, когато връхлетял урагана. То е със счупена ключица, без други сериозни наранявания. Пострадала е и млада жена, която е с порезни рани от счупени стъкла. 

Трима рибари от Черноморец, които бурята е засякла в морето, са били известно време застрашени от силните пориви на вятъра, но са били извадени на брега в добро състояние. 

Все още нямало електричество в два квартала и четири села с общо население от 7000 души. Кметът изрази надежда, че до края на деня то ще бъде пуснато. Бурята извади от строя подстанция „Хоризонт“ на ЕСО, вследствие на което спря тока в Поморие и Сарафово. Над 30 екипа на Електроразпределение Юг  работят по отстраняване на авариите, съобщават от EVN България. Без електричество остана и най-голямата рибнаа борса в Бургас, чиито хладилни складове съхраняват огромно количество продукция. За решаване на проблема пристигнаха областният управител проф, Мария Нейкова и служебният зам.-министър на енергетиката Росен Христов

„12 са падналите в рейона на Бургас стълбове. Продължаваме работата си, защото все още има населени места, които са без електричество. Важното е, че действаме методично и че успяхме да спасим рибната продукция тук“, каза зам.-министър Христов. 

„За съжаление общо 5 населени места в Бургас все още са без ток. Там живеят общо около 7000 човека и