0

И злят бетон в основите на моста на Колю Фичето край Бяла разбуни духовете. Една снимка обикаля социалните мрежи, а коментарите под нея са повече от негативни. Уникалното съоръжение над Янтра се ремонтира по проект, за който Община Бяла се бори дълго време и най-сетне в началото на годината дългоочакваните дейности започнаха.

Преждевременно

„Това е все едно да пуснеш снимка на строителна площадка от наливането на основите и да направиш скандал за втория и третия етаж, които не са построени“, коментира пред „Телеграф“ кметът на Бяла Димитър Славов. Той е категоричен, че нищо от каменното наследство на самоукия майстор няма да се промени. Славов обясни, че от уникалното съоръжение на Фичето автентични са само четири ниши. При голямото наводнение през 1897 г. западната половина на моста е отнесена, а през 1922-1923 г. е направено бетонно продължение на мястото на срутената част.

Оригинал

„Тогава мостът е осакатен. При бетон на 100 г. са се появили пукнатини по една педя. Всъщност този бетон, който се вижда на разпространяваната снимка, не е от автентичната част на съоръжението. Нищо от оригиналната част, от истинското наследство на Фичето няма да се променя. Реставратори само леко с четчица ще почистят камъка. Проектът е съгласуван с участието на 36 архитекти. Знам каква борба беше за него“, обясни кметът на Бяла, който не скри, че е огорчен от негативните коментари.

Функция

Той допълни, че функцията на този излят бетон в неавтентичната част на моста е да подсили старата бетонна колона от 1922-1923 г., когато се е направило продължението. Това ще укрепи новата част на съоръжението, която е различна от оригиналната, направена от дялан камък. При завършването на ремонта подсилената част ще се покрие с пръст и бетонът няма да се вижда.

Мостът на Колю Фичето е паметник на културата от национално значение, а за поддържането му се грижи Община Бяла. Той е изграден за две години и открит през 1867 г.