0

С едем века след като разбива войската на цар Константин Асен Тих и е провъзгласен за български владетел селският цар Ивайло Бърдоква отново превзе крепостта Царевград в Търновград. 

Това се случи по време на осмия Международния средновековен фестивал „Селският цар – възшествието“, който се провежда в продължение на четири дни в старата българска столица.

Фестът започна вчера с посещение на участниците и поклонението им пред светите места: църквите „Св. св. Петър и Павел“, „Св. 40 мчци“, „Св. Иван Рилски“, Владишкия мост и средновековния квартал Момина крепост. От 10 ч. на площадката пред портите на Царевец бе официалното откриване, видя „Телеграф“. А в 16 ч. реенактори от България, Сърбия, Гърция, Италия, Словакия, Румъния и Турция представиха атрактивна възстановка на събитията, предизвикали избухването на бунта, довел до въстанието на Ивайло. Днес отново в 16 ч. ще бъде пресъздадена битката на бунтовниците, предвождани от Ивайло, с войската цар Константин Асен Тих, убийството на царя и триумфалното влизане и посрещане на Ивайло в крепостта Царевец и провъзгласяването му за български владетел.

Наред с възстановката, организаторите са подготвили и други съпътстващи прояви. Гостите ще могат да се запознаят със средновековните занаяти, изкуства, въоръжение и воинските похвати, както и с кулинарните умения, кухнята и модните тенденции на средновековните българи. За най-малките на феста са предвидени различни занимателни и образователни игри, забавления, викторини и куклен театър. Ще бъдат представени още индивидуални и групови  бойни схватки. Алеко Наков ще представи тайните на подправките, а доц. Калин Йорданов ще представи непознатия деспот Алексий Слав. Всяка вечер фестивалната програма ще завършва с музикални изпълнения и огнено шоу.

Организаторите на осмия Международен средновековен фестивал информират, че през четирите фестивални дни достъпът до проявите за зрители е свободен, като туристите ще трябва да заплатят само входната такса за архитектурно-музейния резерват Царевец.