1

Д ядо дари оригинален военен щик на век и половина, който да бъде поставен на мястото на откраднатия от неизвестни вандали щик от паметника „Майка България“ в центъра на Велико Търново.

След като научил за кражбата, 89-годишният дядо Гено Генов извадил пазения от него цял живот оригинален байонет, марка „Шаспо“ и накарал близките си да го занесат на „Ротари клуба“ в Търново, който от години полага грижи за паметника. Щикът е френски, от 1867 г. и с него са били въоръжени българските опълченци, които участвали в Османо-руската освободителна война от 1877-1878 г. Той е наследен от Гено от неговия дядо - подпоручик Гено Генов, загинал през 1913 г. по време на балканските войни. Откъде обаче старият щик е попаднал у самия подпоручик, така и не станало ясно.

Примамка

Дядо Гено не крие вълнението си от това, че е помогнал с дарението си за възстановяване целостта на поругания паметник в центъра на Велико Търново. Той призовава младите хора да бъдат родолюбци и да не посягат на паметниците на падналите за България герои. Всъщност дареният от стареца 150-годишен щик, разбира се, няма да бъде поставен върху паметника, тъй като там той би бил изкусителна примамка за апашите. По негов модел ще бъде отлято копие, което ще замени откраднатото от паметника оръжие. Членовете на „Ротари клуб“ - В. Търново и регионалния исторически музей ще връчат на дядо Гено грамота и свидетелство за дарение на тържество в Дома за стари хора, който той обитава сега.

Пиаца

Паметникът „Майка България“ се намира срещу общината в центъра на В. Търново. Той е построен през 1935 г. и е посветен на загиналите във войните за освобождение и национално обединение българи. Върху фасадата на паметника в кръг са представени фигури на войници с оръжие в ръка. Именно щиковете на пушките на тези войници, които са направени така, че да могат да се отделят от пушките, открай време изкушават апашите. Въпреки добрата осветеност на парка и намиращите се в съседство таксиметрова пиаца и няколко питейни заведения крадците успяват да се изкатерят по паметника и да задигнат металните щикове, които след това продават вероятно за старо желязо. През последните 20-ина години са извършени около десетина подобни кражби на щикове от войниците на паметника „Майка България“

*Иван Георгиев