0

О т 1 януари Центърът за градска мобилност (ЦГМ) ще продава два вида нови превозни документи. Очакванията са те да бъдат използвани от хората, които най-рядко ползват услугите на публичния транспорт в София.

Единият превозен документ е билет"30+", който ще дава възможност на собственика му да се прекачва във всички видове градски транспорт в рамките на 30 минути на цена от 1,60 лв.

Вторият е билет "60+" и е аналогичен на първия, но за два пъти по-дълго време. Цената му е 2,20 лв.

"Това са електронни билети и те ще се качват на носителите на Центъра за градска мобилност", каза изпълнителният директор на ЦГМ Атанас Дилчев, цитиран от БТА. Зареждането на услугите ще става чрез известната пластика на цена от 3 лв. и пластика ултра лайт на цена от 0,80 лв., която ще може да се закупува от пунктовете на центъра.

Новите превозни документи ще могат да се таксуват и с банкова карта. "След първата валидация на Вашето безконтактно устройство или банкова карта, следващите 30 или 60 минути, няма да бъдете таксувани", посочи изпълнителният директор на ЦГМ.

"Остава възможността в метрото да се използва хартиеният билет от 1,60 лв. и той ще дава право, както и досега, само на едно пътуване. При нужда може да се закупи и от водача на съответното превозно средство, но на цена от 2 лв", добави Дилчев.