0

О т март месец започва ударно почистване на фасади и стени от драсканици на сгради, намиращи се в Зона 1 и 2 - историческата част на София, в която има много единични и групови паметници на културата и е притегателен туристически център. Това обяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

„Въвеждаме нова градска политика, за да почистим лицето на града. То е съсипано от вандалски набези, имаме много оплаквания от граждани“, каза той.

Георгиев обяви, че във връзка с това предприемат три конкретни стъпки. Първата от тях включва изграждането на стени за свободно творчество на графити творци на територията на София. Те ще се намират в пространството под "Моста Чавдар", подлезите на естакадата около гара "Подуяне" - по протежение на бул. "Ботевградско шосе", свободна стена в Южен парк 2 до ОКИ "Топлоцентрала" и свободна стена в парк "Студентски“, поясни Георгиев.

Освен това се въвежда бърза и лесна процедура за изрисуване на фасада или калкан, но това ще се случва след съгласие на етажната собственост на сградата, изработване на визуален проект и съгласуване от Направление архитектура и градоустройство. Председателят на градския парламент увери, че процедурата ще бъде облекчена и ще се случва в по-кратки срокове отсега.

Разлика

Георги Георгиев призова обществото да прави разлика между изкуството и вандализма .

„Всички тези сгради, които имаме в София, не само представителните, не само на публичните институции, а вече включваме и частните сгради в историческия център на града. Започваме тяхното почистване с много сериозен ресурс. Увеличаваме капацитета и създаваме специално звено в общинското дружество „Софекострой“, бившето „Чистота-Искър“, каза той и добави, че до момента Столичният инспекторат е почистил над 7000 кв. м.

Георгиев подчерта, че приоритетно ще се чистят сгради, на които има драсканици, свързани с език на омразата, антисемитизъм и др., като след почистване на дадена фасада, ще се прави специална обработка, която няма да позволява да бъде отново вандализирана.

Наред с това се въвеждат правила и санкции за нарушителите, като се създава нов член в Наредбата за обществения ред на територията на Столичната община:

Чл. 4а. (1) Забранява се драскането, рисуването и писането на думи, текстове, рисунки, графични изображения и каквито и да е други знаци на фасадите на сгради, сгради на религиозни храмове, паметници, паметни плочи, огради, декоративни стени и други обществени сгради, коридори, подлези, надлези и други елементи на градското обзавеждане, включително и превозните средства на обществения транспорт, както и на всяко друго, непредвидено за целта място.

Контрол

Ще се засили контролът по спазването му чрез регулярни обходи, проверки на терен, включително и съставяне на актове за установяване на административно нарушение от служители на Столичен инспекторат.

Главният архитект на София Здравко Здравков обяви, че е изработена цялостна визия за това как да изглеждат ул. „Солунска“, „Граф Игнатиев“, „Шишман“ и „6-ти септември“ - като цветове на фасадите, място на климатиците. Здравков обясни, че почистването на всяка сграда изисква индивидуален подход и той зависи от повърхността.

Началникът на отдел „Реклама“ в Столичния инспекторат Иво Пенев уточни, че при почистването на фасадите ще се случва механизирано или посредством пребоядисване.

Предвидените глоби за нарушителите са в размер от 100 до 2 000 лв., които вече няма да падат в съда, защото правилата ще бъдат прецизирани.