0

П ървият речен парк в центъра на София ще бъде открит през септември, съобщиха за „Телеграф“ създателите от фондация „Колективът“. 

Паркът се намира на брега на Перловска река в частта покрай малкия Южен парк зад НДК. „Мястото е избрано, тъй като е едно от малкото в сърцето на столицата, където реката тече в естественото си корито, а не в бетонна корекция“, обясни Мартин Янков от фондацията.

Трансформация

Проектът върви с уверени стъпки и около 400 м2 вече са облагородени и напълно преобразени. Теренът е почистен от отпадъци и мулчиран. Изградени са различни зони за отдих чрез поставянето на градска мебел като дървени пейки и декоративни лампи. Паркът е част от инициативата „Реките на София“, която фондацията води от години с цел възстановяването на сега прекъснатата връзка на София с нейните реки. „Целта ни е да вдъхнем живот на забравените реки на града, като ги превърнем в места за изкуство, култура и социални възможности за жителите“, сподели Янков. 

Откриване

От „Колективът“ планират в парка да се проведе станалият вече традиционен фестивал „Реките на София“ (1-3 септември), по време на който ще е и официалното откриване на терена. Предстои той да бъде разширен край брега на реката по посока Южния парк. Фестивалът цели да покаже колко малко е нужно за подобряване на състоянието на реките в българските градове и превръщането им в жива част от градския живот. „Тема на фестивала ще е чистотата на реките, тъй като в градските им течения у нас има огромен проблем с битовите отпадъци и канализационни води“, обясни Янков. 

Бъдеще

Според него с усилията на гражданите и общината реките на София много бързо могат да се облагородят. Пример за това може да бъде Лайпциг, където градската река е била много по-замърсена и индустриализирана от софийските реки, а сега е място за каране на супове, градски плаж, паркове и заведения. „Ако има желание, не е трудно да превърнем поне части от реките в градовете ни в място за жива култура и спортна артерия на градовете ни“, каза още Мартин Янков от „Колективът“ за „Телеграф“.