0

Ж егата, редовният трафик и нормалната цена на билета на автобус 66, колкото за градски превоз, до любимата на софиянци планина отново я напълни с туристи и любители на природата.

Деца и старци, момичета и момчета с шумни компании, родители, колоездачи, пешеходци и всякакви породи кучета се юрнаха по горските пътеки, малинаците, къпинаците и боровинковите храсти от хижа „Алеко“ до Железница и нагоре по баирите към Черни връх. В събота София буквално се изнесе на Витоша, видя „Телеграф“. А днес, в неделя, в скоростното масово изкачване на върха ще участват над 250 атлети в надпреварата от НДК до витошкия  първенец.

Надпревара

Двама от най-бързите планински бегачи - Шабан Мустафа и Милка Михайлова, ще атакуват днес 12-годишните си рекорди за скоростно изкачване на Витоша. Те ще се опитат да пробягат разстоянието от НДК в центъра на София до Черни връх за по-малко от 1.36:45 ч. и 1.54:30 ч. Това ще стане по време на големия спортен празник, организиран за седма поредна година от Столичната община чрез фондация „София – европейска столица на спорта“, Български туристически съюз, Природен парк Витоша и сдружение „Маратон“.

В 9,00 ч. малко преди Моста на влюбените ще бъде даден старт на традиционното планинско бягане „Витоша Рън – от НДК до Черни връх". А от хижа „Алеко“ и Златните мостове тръгват два похода към върха. Преди това, в 7,30 ч., от с. Железница трети поход се отправя по маршрута, по който Алеко Константинов и доктор Тантилов изкачват за първи път Черни връх.

Кулминацията на тържествата по отбелязването на 128-ата годишнина на туристическото движение в България ще бъде в неделя на върха, където ще се състои Национален туристически събор. В маратона до върха ще премерят сили както професионални, така и любители бегачи. Около 10,30 ч. се очаква финалът на най-бързите в планинското бягане НДК-Черни връх.

Връщането

Природата, красотата на цветята, студената чиста питейна вода, многото млади и хора от всички възрасти, които срещнах, ме впечатлиха силно, коментира българка, която живее повече от 30 години в САЩ, след вчерашната си разходка в района на хижа „Алеко“.  

След продължителната пауза от много години, в които само най-запалените туристи и любители на планината катереха Витоша, това масово завръщане на софиянци и на техните гости българи и чужденци е истинско чудо, коментира тя.