0

Р еорганизират се маршрутите на трамвайни линии 1, 3, 7, 27, както и автобусна линия 413 и нощна линия N2 от 7 май, съобщиха от пресцентъра на Столичния общински съвет (СОС).

Причина за това е информация от Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) относно строителни дейности по направлението София-Волуяк, което налага промени в обслужването на пътническите влакове от Централна гара. Пътниците, които идват до София от Мездра-Видин, Варна и Русе, ще трябва да слизат на жп гара София Север, което ще увеличи пътникопотока оттам до други части на столицата. Заради това се предлага въвеждането на нови маршрути по следните линии:

Маршрутът на трамвайна линия 27 се удължава до жп гара „София Север“ – от спирка код 1255 „Пета градска болница“, транспортен подлез Надежда, бул. „Рожен“, надясно по ул. „Йордан Хаджиконстантинов – Джинот“, обръщане посоката на движение пред гара „София север“ двупосочно.  

Маршрутът на трамвайна линия 7 се запазва до обръщателно колело „МС Хан Кубрат“ (движение по бул. „Христо Ботев“) и синхронизира движението си с трамвайна линия 27.

Маршрутът на трамвайна линия 1 се удължава до надлез Надежда – от Централна гара продължава по бул. „Княгиня Мария Луиза“, обръщане посоката на движение на надлеза, бул. „Княгиня Мария Луиза“, надясно по бул. Христо Ботев, наляво по ул. Струга и синхронизира маршрута си с трамвай номер 6.

На трамвайна линия 3 се променя маршрутът до жп гара „София Север“- по бул. „Христо Ботев“, до Централна ж.п. гара, наляво по бул. „Княгиня Мария Луиза“, транспортен подлез Надежда, бул. „Рожен“, надясно по ул. „Йордан Хаджиконстантинов – Джинот“, обръщане посоката на движение пред гара „София север“ двупосочно.

Маршрутът на автобусна линия 413 се удължава до жп гара „София Север“.

От СОС посочват, че след връщането на нощния транспорт в София се направи анализ на ефективността му и заради това ресорният зам.-кмет Илиян Павлов и зам.-председателят на Комисията по транспорт на СОС Андрей Зографски в свой доклад предлагат промени и в маршрута на нощна линия N2, която да подобри обслужването в Студентски град до централната част на София. 

"Това е още една стъпка в посока подобряване на транспортната свързаност на София. Нашата амбиция е пътуването в града да бъде максимално бързо и удобно за гражданите, за да бъде градският транспорт все по-предпочитан от пътниците.”, коментира Зографски, цитиран в прессъобщението.

Всички предложения за промени в линиите от столичния градски транспорт, ще бъдат обсъдени днес от членовете на ресорната комисия, а окончателното им одобрение предстои да се случи в четвъртък на заседанието на градския парламент, информират от СОС.

Във връзка с модернизацията на коловозното развитие на Централна гара София от 7 май се въвежда промяна в движението на влаковете, които пристигат и заминават основно от и към северното направление Мездра, Видин, Варна и Русе. Това съобщиха по-рано днес от НКЖИ.