0

Л ишени от свобода, изтърпяващи наказанията си в затворническото общежитие от открит тип „Житарево“, се включиха в отстраняването на щетите от урагана в Бургас, съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

Областният управител на Бургас Мария Нейкова и кметът на града Димитър Николов са поискали съдействие от началника на затвора в Бургас Янчо Желев тази сутрин. Групата е сформирана своевременно, по преценка на затворническата администрация и след съгласие на 9-има лишени от свобода.

При необходимост има готовност за включване в дейностите по разчистване и на лишени от свобода от затворническото общежитие „Строител“, заявиха от Главната дирекция „Изпълнение на наказанията“, пише в съобщението, цитирано от БТА.  

Силна буря с дъжд се разрази вчера следобед в Бургаско. Поривите на ураганния вятър на места са достигнали до 100 км/ч., съобщиха от бургаската община по данни на Хидрометеорологичната обсерватория във Варна. 

От силния вятър има паднали дървета,  електрически стълбове, билбордове, указателни табели, огради, преобърнати пейки. Няколко села останаха без електричество. Бурята завлече десетина лодки и яхти навътре в морето край Поморие, имаше сигнал за паднал зад борда. След организирана спасителна операция мъжът, паднал зад борда на яхта, беше спасен, съобщиха от пресцентъра на областната управа в Бургас.

Продължава отстраняването на последиците от бедствието.