0

Т рошките, или т.нар. излезли от употреба автомобили (с изтекъл ГТП) да бъдат местени на специализиран паркинг, а не да престояват с месеци на мястото, на което са открити. Това предлага кметът на столичния район „Илинден“ Иван Божилов. 

Tромаво

„Процедурата за премахването на тези автомобили все още е много тромава. Трябва всеки районен кмет да може със собствен паяк да ги отнася на общински терени“, настоява той и добавя, че разполага с подходящ терен, който може да раздели с друг столичен район. Божилов предлага на този терен возилото да престоява месец, след което, ако не бъде потърсено, да се премества на площадка за скрап, където да се пази още месец, а след това автомобилът да бъде унищожаван. Според кмета, за да се ускори процедурата, собствениците да бъдат уведомявани по телефон.

Шашми

Според настоящата процедура на такива коли се залепва стикер, който подсеща стопанина да го премести на частен терен или да поднови годишния технически преглед. Вместо това обаче много собственици започват да местят МПС-тата из различни улици в квартала или в съседен район, което налага процедурата да стартира отново. „От началото на годината са маркирани над 80, а премахнатите са 29“, отчитат от района. 

Преглед

Минаването на технически преглед не решава проблема, защото не малко от въпросните коли продължават да заемат място, без да се карат, добавя Божилов. „Трябва да има и видима преценка за автомобила, а не само да гледаме дали има преглед“, смята той и уточнява, че ударена кола или такава със спукани гуми е ясно, че не е в движение, но няма проблем да има редовен стикер за ГТП.

Божилов е категоричен и че трябва да се забрани паркирането на каравани по улиците. Те заемат паркоместа, без за това да се заплаща, а съобразно настоящия ред в момента не подлежат на репатриране с паяк.