0

Б урени и треви с човешки ръст посрещат опечалените на Черешова задушница. 

Достъпът до последния дом на близките ни в Малашевските гробища и на Бакърена фабрика може да се осъществи само с ножица и косачка, установи проверка на „Телеграф“. Кметът на София Васил Терзиев не спази обещанието си – до 22 юни да се върне нормалният облик на софийските гробища.

Въпреки изявлението му отпреди две седмици, че е започнало косене и премахване на храсти и клони в зелените площи, се оказа, че това се отнася предимно за централните алеи на Централните софийски гробища. Буйната растителност пък крие опасност от бълхи и кърлежи.

На предната Задушница екип на „Телеграф“ снима служители на Малашевските гробища, които предлагат на частно на опечалените да им проправят път до гробните места на близките им и да окастрят надвисналите клони, като пред очите ни те прибраха „колкото дадеш“ в джоба си, без да издават касови бележки за услугите. Това най-вероятно ще се случва и днес.

Възмутени столичани коментират, че кметът Терзиев не е уточнил за коя година е обещанието да се реши проблемът с жалкия изглед на гробищата. От гробните паркове пък повдигат рамене, че има недостиг на хора, и обясняват, че поддръжката на самите места е грижа на тези, които са платили за тях. От Малашевските гробища пък препращат към Коце, който щял да свърши работата. За услугите му обаче отново се плаща.

Междувременно някои общини в страната осигуряват безплатен транспорт до гробищни паркове. За това са се погрижили в Ловеч, Вършец, Видин, а също и в Перник.