0

П ланираме до края на годината да засадим над 4000 нови дървета в София, както се случва през последните 3 години. Това обяви пред „Телеграф“ директорът на Дирекция „Зелена система“ в Столичната община Димитър Данчев. Той обясни, че вече е започнало пролетното залесяване по паркове, градини, както и възстановяване на липсващи фиданки по улици и булеварди в града. „Само през пролетта предстои да бъдат засадени 1700 броя. 

Инициативи

Започнахме и кампанията „Моето зелено училище, моята зелена детска градина“. Стартира и залесяването на втората нова гора в землището на с. Негован“, каза той. Данчев посочи, че има и много желаещи - граждани и фирми, които даряват дървесни видове и искат да ги засаждат, като по този начин създават различни активности за своите служители. „Така че общата бройка на новозасадените фиданки може и да нарасне“, коментира директорът и уточни, че пролетният залесителен сезон най-вероятно ще продължи до средата на юни.

Освен тези инициативи вече е в ход и програмата „Зелена София“, в рамките на която жителите могат да облагородяват пространството пред блоковете, както и да го озеленят. В помощ на това идва и новата инициатива „Гора в квартала“. Тя се реализира в партньорство с районните администрации, които определят локации, а от дирекцията посочват какви видове могат да се засаждат в междублоковите пространства. Данчев уточни, че закупуването на дърветата е за сметка на гражданите или фирмите. „Изготвени са списъци за засаждане, които варират от няколко дървета -3-5 до 10-15 в дадено каре. По-трудно е в междублоковите пространства да засаждаме 30-50 фиданки и нагоре“, каза той. Директорът посочи, че в края на март „Кауфланд“ са организирали засаждането на 17 дръвчета в „Младост“. 

Фиданки

В отговор на наш въпрос Димитър Данчев каза, че вече имат практика да засаждат и големи дървета, но какъв да е подходът им, зависи от посадното място. Той коментира, че при ремонтите на тротоари често се обособяват малки места, които са и плитки заради подземната инфраструктура. Това налага да се засаждат малки фиданки, които в никакъв случай не са „пръчки“, както ги наричат някои хора, защото те отговарят на стандартите. „Те са с определени размери, които започват от 6-8 см, 8-10 см, 10-12 см и така стигат до едроразмерните, които са с обиколка на стъблото над 20-25 см“, посочи той. Данчев уточни, че на новозасадените фиданки им е необходимо около година - година и половина, докато се прихванат и започнат да наедряват, като заедно с това започват да дават и кислород.

Отпадане 

Директорът призна, че между 5-10% от тях не се хващат и изсъхват, но това е нормално и подчерта, че това дори е описано в учебниците. „Това се дължи на различната почва, която не винаги е подходяща за тях, тъй като те се отглеждат в разсадници“, уточни Данчев.