0

С тара морска мина изплува край бреговете на Созопол. Боеприпасът е бил забелязан случайно на дъното на морето между Созопол и остров Свети Кирик и Юлита. Мината е била изтласкана от вълните и е заседнала на около 20 метра от брега и на дълбочина от 2 метра, казаха местни рибари.

Предприети са незабавни действия и областният управител на Бургас Стойко Танков е информирал военноморските сили. Проведени са били спепшни разузнавателни действия с цел утановяване на точното местоположение на мината и видът й. Установено е, че тя се намира  югоизточно от острова и се класифицира като стара морска мина, която е полузаровена в пясъка. След проведената операция по изваждане и транспортирането й на безопасно разстояние, мината е била обезвредена и унищожена. По преценка на сапьорите това е станало в морето.

"Извличането на мината на брега беше счетено като потенциално опасно и се взе решение за унищожаването ѝ на място с подводен взрив. Районът беше отцепен и обезопасен. Старата мина беше взривена под вода при стриктно спазване на мерките за безопасност, съгласно нормативните документи. При повторният оглед на място се установи, че корпуса на мината е разцепен. След изваждане на частите на брега се констатира, че е стара морска мина от Първата световна война", уточниха от ВМС.