0

С мятаме да предприемем по-стриктни мерки за опазването на паметниците на културата във Варна, заяви кметът Благомир Коцев пред журналисти. Той допълни, че от Общината ще се обърнат с писма към собствениците на такива имоти, за да започнат първите стъпки за възстановяването им. Ще направим всичко възможно да прекратим практиката на заличаване на такива сгради със строителни намерения. Чрез предвиденото от закона ще принудим собствениците да ги поддържат и ако не го правят ще предприемем нужните мерки, заяви Коцев. В администрацията ще обмислят и създаването на фонд за събиране на средства за подпомагането на възстановителни дейности по сгради културна ценност. 

Кметът смята, че казусът с къщата на ул. „Сливница“ №20 и ул. „Петко Каравелов“ №1, в чийто двор се строи зимна градина, ще „повлече крак“ и с други имоти. Той обеща от Общината да направят проверка и за други паметници на културата, които са били засегнати или разрушени от търговски обекти, които скриват гледката към техните фасади. Администрацията ще анализира списъка с всички архитектурни паметници, за да се добавят други, които не са в него, каза кметът.

Заместник-кметът по правните въпроси Диан Иванов припомни, че има искане за премахване на хотел „Одесос“ заради инвестиционно намерение за строеж на 18-етажна сграда. Той съобщи, че кметът е изпратил ново питане до Министерството на културата дали хотелът попада в охранителната зона на архитектурния и археологически резерват на античния град Одесос, представлява ли недвижимо културно наследство и следва ли да бъде премахнат.

Политиката за съхранение на паметниците на културата е основна отговорност на държавата, каза Иванов и добави, че общината е с малка компетентност в това отношение и прилага единични мерки. Съгласуването на застрояването се извършва в Института за недвижимото културно наследство (НИКН) в София, припомни зам.-кметът. Той смята, че в статута на много от сградите, които са декларирани там, не е уточнено доколко могат да се застрояват и всеки инвеститор използва това.