0

„Разбуди се свлачището „Сборно място“ край почивна база „Свилоза“ по пътя Балчик - Албена. Пропаднала е едната от двете шахти, които отвеждат водата от противосвлачищното съоръжение, съобщи заместник-кметът по строителството и устройство на територията в община Балчик Димитрин Димитров. Разрушена е и не изпълнява функциите си да отводнява горната шахта, обясни той. В момента няма опасност за вилите, но са нужни мерки.

Финансиране

Общината е запознала „Геозащита“. Очакваме от тях инструкции, които да изпълним с общински ресурс. А ако не са по силите ни, ще търсим държавно финансиране", каза още Димитров. Последно мястото е укрепвано преди повече от 10 години по програма "Регионално развитие", след като бе застрашена от пропадане и пътната връзка Балчик – Албена. Сега по същото направление е компрометирана друга част от пътя, където е свлачището „Фиш – фиш“, затрупало и Крайбрежната алея. Общината има проектна готовност за укрепване, а актуализираната предварителна оценка възлиза вече на 12 милиона лева. Обещаното финансиране от държавата обаче все още липсва. Ако все пак постъпи, до края на годината работата може да започне и се предполага, че ще продължи повече от една година, смята още заместник-кметът.

Укрепване

Що се отнася до свлачището край Албена, което се активира миналия август и по чудо не отне човешки животи – водите, които са го предизвикали, са отведени от вертикалните шахти и няма нова опасност от свличане, увери Димитров. Предстои проектиране на укрепването, след като Министерство на регионалното развитие и благоустройството е възложило прединвестиционно проучване.