0

К метът на София Васил Терзиев оттегли заповедта си за спиране на проекта за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия.

Той участва в заседание на Постоянната комисия по култура, наука и културно многообразие към Столичния общински съвет, която се провежда във вторник.

На 2 юли кметът съобщи, че е взел решение да прекрати процедурата за провеждане на конкурс за възстановяване на Войнишкия паметник в пространството пред НДК. В профила си във Facebook тогава Терзиев посочи, че ще бъде проведен нов конкурс.

В конкурса за възстановяване на мемориала участваха пет предложения. Те бяха разгледани от 11-членно жури, представители на различни организации и институции. Според оценката на журито проектът на студио „Гебуплан“ е бил достатъчно близко на заданието, за да покрие минимума от точки. 

Мемориалът на Първи пехотен софийски и Шести пехотен търновски полк от Първа пехотна софийска дивизия, наричана „Желязната“ или „Шопската“, е открит на 28 октомври 1934 г. от цар Борис III. Пред него се провеждат военни чествания, паради, помени и други тържества до Втората световна война, предаде БТА.