0

Е кипи на Столична община на проверки кой замърсява въздуха в града. Това написа в личния си профил във Facebook кметът на София Васил Терзиев.

"Днес качеството на въздуха над София не е толкова лошo, колкото беше вчера. В момента нивата на фините прахови частици (ФПЧ) са в нормата почти навсякъде. По-добрите метеорологични условия, вдигането на мъглите, вятърът допринасят са навлизането на чист въздух над града. 

Вчера призовахме хората да ползват градския транспорт, за да намалим влиянието на един от основните замърсители – автомобилите. Въпреки всичко, данните показват, че през нощта нивото на праховите частици на много места е било над нормата. Това е резултатът от използването на твърди горива и особено горенето на масла и гуми".

"И днес Столичният инспекторат ще продължи да проверява обекти из града, за да намалим максимално нарушенията. От началото на месец декември са извършени над 450 проверки на обекти, потенциални източници на замърсяване на атмосферния въздух. Съставихме 65 акта и глоби с фиш. Само вчера проверките бяха 87. За сравнение в миналата година за периода 1-20 декември са извършени 44 проверки и съставени 32 акта, а през 2021 г съответно 30 проверки и 16 акта.

"Фокусът ни е върху замърсители като автосервизи, пунктове за смяна на гуми, цехове и строителни обекти. Най-честите нарушения са за нерегламентирано горене и замърсяване от строителни обекти като транспорт на отпадъци без чергила, замърсяване на улиците от камиони с кал по гумите и други", пише още кметът.