0

М аймуни да разопаковат подаръци от Дядо Коледа могат да видят тези дни посетителите в столичната зоологическа градина. Гледката обаче не е само предпразнична атракция, а част от нововъведен подход за грижа за обитателите на най-големия зоопарк у нас, научи „Телеграф“. 

Усилия

В основата на новата методика е принципът, че никое животно не може да получава храната си наготово, а трябва да положи усилия, за да достигне до нея. Това е причината, поради която маймуните се борят да разопаковат подаръци, хипопотамът гони плуващи зеленчуци в езеро, мечката чупи дървени греди, пълни с червеи и ларви, а лъвове и тигри се катерят по дървета и скачат нависоко, за да достигнат сочните си пържоли за вечеря.

Метод

„Стремежът ни е животните не само да имат занимавка като игра и къпане, но и да се борят за храната си, подобно на естествените си местообитания. Затова всеки ден гледачите измислят всякакви начини да караме нашите приятели да се „трудят“, за да ядат. Когато животните не полагат усилия, те губят способност да се борят, затлъстяват, здравето им се влошава и цялостно излизат от форма“, обясни за „Телеграф“ директорът на зоопарка Добромир Бориславов. 

Изненада

За 2023 г. Бориславов си пожелава столичният зоопарк най-сетне да бъде приет за член на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите. Един от критериите, които трябва да бъдат покрити, за да се случи това, е именно животните да живеят в среда, обогатена на изживявания с условия за активности и забавления. От зоопарка засега се въздържат да обявяват какви нови обитатели може да пристигнат през 2023 г., тъй като бюджетът няма да е ясен до февруари. „Това, което мога да кажа обаче, е, че очакваме един екземпляр от семейство „Котки“, който е с черна козина“, обяви Бориславов, по чието желание видът на обитателя остава изненада.