0

К метът на столичния район „Слатина“ Георги Илиев е дал отрицателно становище паметникът на Светеца от Байлово дядо Добри да се разположи в парк. Това научи „Телеграф“.

Организаторите от Сдружение „Азбукари“ са поискали „Монумент на дядо Добри – първият паметник на доброто в България“ да бъде поставен в парк „Гео Милев“. Зам.-кметът по култура в Столична община Яна Генова обаче не знаеше, че Илиев е изразил отрицателно мнение и научи за това от нас. Пред „Телеграф“ Генова коментира, че символът на благотворителността трябва да се намира пред някой от храмовете, както искат и от организацията, така че най-подходящото място за него е пред „Св. Александър Невски“ или „Свети Седмочисленици“.

„Няма никакво съмнение, че паметникът трябва да се направи. Въпросът е първо къде и в какъв мащаб“, коментира Генова. Тя допълни, че паметникът трябва да отговаря на неговия морал, дух, защото дядо Добри според нея не е имал отношение към героическото. 

Председателят на „Азбукари“ Цвета Кирилова заяви пред „Телеграф“, че при зелена светлина за паметника децата от каменоделското училище в село Кунино ще го изваят от камък. На 18 април експертно-художественият съвет е дал положителна оценка на проекта и е дал препоръки. Една от тях е фигурата на светеца от Байлово да бъде разположена върху стъпала и да е в седнало положение, както и да се премахнат камъните пред паметника. Също така от съвета са дали предложение надписът да бъде коригиран по следния начин: „Дядо Добри – всеотдаен дарител на много църковни храмове в България“.

Съветът в крайна сметка е определил паметникът на дядо Добри да е в парк "Гео Милев".