0

В деня на Европа започва третото издание на светлинният фестивал „Лунар". Мапинг шоуто преобразява ключови сгради в София с цветни арт проекции. Заради него, метрото в София ще работи до 1:30 ч. през нощта.

Ще бъдат осветени сгради като „Ларгото”, Националната галерия, Българската академия на науките и още. Пред Народния театър се намира и една от ключовите инсталации, която обещава да ни потопи в лунна нощ.

22 локации, над 40 творби и артисти от цял свят ще потопят София в цвят и светлина. И ще провокират въображението ни. „Инсталациите са креативен прочит на различните теми, но както всяко едно изкуство, има нещо, което стои зад него. Във фестивала има много различни послания, които искаме да представим на хората. От опазване на околната среда, използването на възобновяеми източници, правото на избор, послание за незрящите хора”, посочи оперативният директор на студиото Марин Димитров.

Организаторите на мащабното светлинно шоу предизвикват собствените си възможности. „Определено има предизвикателства, например формата на самият купол. Там наблягаме на климатичните промени и как могат да бъдат разрешени. С тази 360-градусова проекция, която планираме да пътува по света”, допълни Димитров.

Освен творческият почерк на мапинг артистите, следа ще може да остави и всеки един от нас, чрезс изписано лично послание. „Имаме интерактивни инсталации в „Южен парк” 2. Хората могат да изпращат послания и те да се визуализират върху сградата чрез нашето мобилно приложение”, каза още той.

Една от инсталациите тази година идва със специална мисия - да убеди повече хора да упражняват правото си на глас на предстоящите европейски избори. „В България ще гласуваме за национален парламент, но не трябва да забравяме, че се провеждат и европейски избори, с които определяме как ще живеят 450 милиона европейски граждани”, заяви ръководителят на бюрото на Европейския парламент в България Теодор Стойчев.

„Правото на глас и избор е изконно наше право и мислим, че е важно да бъде напомнено”, каза Марин Димитров.