0

Д ецата на Карлово направиха лъвски скок за Левски. 64 ученици от града на Дякона участваха в специален турнир. 35 момичета и 29 момчета от всички школа в Карлово се състезаваха в памет на Дякона.

Състезанието се провежда в чест на Апостола заради прословутия му лъвски скок. Много спорове съществуват за това при какви обстоятелства възниква прозвището Левски, обясняват историци. Захари Стоянов предполага, че националният герой го е получил като учител в село Еникьой по време на надскачане, при което заради неговата „лъвска крачка“ хората го нарекли Левски.

Вдъхновение

„Учениците подражават на Левски по детски, а състезателният елемент засилва емоцията. Да бъдеш като Апостола, е вълнуващо, особено на тяхната възраст. При тях това не е клише, а емоция. Такова беше и пожеланието на директора на училището г-жа Манчева - да направят своя лъвски скок тук на място в училището, което е над църквата, в която Левски е служил, и да имат успешен лъвски скок и в живота“, коментира пред вестник „Телеграф“ Даниела Генчева, главен учител в средно училище „Васил Левски“ в Карлово.

Именно това е школото организатор на турнира по лъвски скок съвместно с комитет „Васил Левски“ и общината. Той вече е традиционен за града на Дякона. Състезанието било много оспорвано, а децата от година на година стават все по-добри.

Състезанието се провежда в шест възрастови групи-1-2 клас, 3-4 клас, 5-6 клас, 7-8 клас, 9-10 клас и 11-12 клас. Първокласнички успели да скочат 1,70 метра, а момчета на тяхната възраст - по 1,90 метра. С най-доброто постижение се разписал десетокласникът Александър Цветков от средно училище „Васил Левски“, който успя да скочи 2,95 метра „Затова казваме, че всеки един от тях прави не само скок на дължина, но и скок в своето бъдеще“, казва още Генчева.

Награди

Наградите за младите спортисти бяха медали за всички, класирани на първите три места, и грамоти за участие на училищата. От името на общината и комитет „Васил Левски“ се връчват предметни награди - книги, посветени на живота и делото на Дякона.

Участници в турнира са децата от всички училища в града на Дякона. Лъвски скокове правиха хлапетата от средно училище „Васил Левски“ и „Христо Проданов“, от професионална гимназия „Братя Евлоги и Христо Георгиеви“ и професионална гимназия по жп транспорт “Христо Смирненски“, както и от основно училище „Св.св. Кирил и Методий“ и „Райно Попович“.