0

Ч ерепът на индийската слоница Артайда може да бъде видян в столичния зоопарк. Дълги години тя беше емблема на зоологическата градина.

Черепът на гигантското животно, което почина на преклонна възраст през 2021 година, е изложен в специална витрина.

Мераклиите да го видят обаче трябва да изчакат малко, тъй като той се намира в зала „Гиганти“, а тя е временно затворена заради адаптацията на нов обитател. Достъпът ще бъде подновен, когато се установи, че животното се чувства спокойно и е преминало периода на адаптация в новия си дом, съобщават от зоопарка. 

Възраст 

Артайда беше най-възрастното животно в Софийския зоопарк и почина от старост. Тя бе на преклонната за слоновете възраст от 58 години. През последните 10 години от живота й се полагаха ежедневни и специализирани грижи под ръководството на световни експерти по отглеждане на слонове в зоопарковете. Гледачите си я спомнят като изключително умно животно, което изпълнява команди на два езика- на немски и английски. 

Индийската слоница бе емблематично и много обичано животно от гледачите и посетителите. Тя е част от семейството на зоопарка от 18 години, като преди това е била цирков слон в германски цирк, а след това е била настанена в зоопарка в Гелзенкирхен, където не е могла да се социализира с останалите слонове и затова е взето решение да бъде настанена в Софийския зоопарк.

Индийските слонове имат средна продължителност на живота си в природата около 45 години, а на затворено живеят по дълго – до около 60-65 год. възраст.

Попълнения

Две години след смъртта на Артайда зоопарка се радва на нови попълняния. Две женски индийски слоници радват посетителите.

Те  са неразделни приятелки и имат интересни истории. Фрося е родена в Демократична Република Виетнам през 1980 г., а Луиза е родена през 1974 г. в дивата природа на Индия.

Фрося е живяла в Московския зоопарк до 1988 г., а Луиза е живяла в Зоологическата градина в Берлин (Tierpark Berlin) от 1977 г. Там попада и Фрося през 1988 г. Двете се запознават и оттогава са неразделни.