0

С лужителите в столичния градски транспорт са готови на протести. Исканията им още от края на миналата година не са чути. Те настояват за 30% увеличение на заплатите.

"Търпението на колегите от градския транспорт привърши още преди Коледа. Бяхме обявили, че ще правим протест и по коледните празници, но успяхме да преценим, че не е хубаво да натоварваме гражданите и гостите на столицата по време на празниците, но вече след тях няма как да удържим напрежението в транспортните дружества както в София, така и в страната. Затова в четвъртък първо излизаме на протест в София, а после и в други градове на страната", заяви инж. Александър Шопов от Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ пред Bulgaria ON AIR. По негови думи гражданите на София трябва да бъдат подготвени, че ще останат без градски транспорт по време на протестите.

ОСТАВА ЛИ СОФИЯ БЕЗ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ? Шофьорите слизат от рейса

"Колегите са много изнервени, нямат вече никакво търпение. Няма нищо, което да се е случило от разговорите ни преди Коледа. Имаше едно постановление на Министерския съвет, което покри част от разходите на "Метрополитен" за охрана, но те са абсолютно недостатъчни за увеличение на заплатите", допълни инж. Шопов.  

Той отбеляза, че ниските заплати са довели и до недостиг на кадри в сферата, като освен шофьори, липсват механици, инженери, и обслужващ персонал, което води до твърде много извънреден труд.

"В случай, че няма желаещи да започнат работа в градския транспорт, е очевидно, че нещо не е наред и те са заплатите и условията на труд", категоричен е инж. Шопов.