0

В ибратор за 10 лева от битака в софийския квартал „Малашевци“ радва жените. Стоката е втора, а вероятно и трета употреба, но често пластмасови екземпляри по 25 см се предлагат на битпазара. Тук винаги има богато разнообразие от стоки. За едни битака е ловно поле за антики, а за други хипермаркет за вехтошари. 

Second hand вибраторa

 Second hand вибраторa
Йоанна Григорова

Истинските ценители на битака следват съботно-неделната традиция на поколения пазарджии, като се отправят натам рано-рано, между 6 и 7 часа. Уникалното преживяване за клиентите, попаднали тук, е гарантирано. Първата гледка преди изкачването към същинската част на битпазара би накарала доста хора да се замислят дали да продължат.  

Разгрявка

Отляво се намира буренясалото корито на Владайската река, а отдясно върху опънати на земята чаршафи са отрупани боклуци. Те само разгряват за това, което очаква посетителите малко по-нагоре. “Мол Малашевци” е разположен на около декар земя, обособена в две части, на върха на хълм в квартала.

Още при прекрачването на портата се усеща острата миризма на скара. За любителите на вехтории се предлагат сочни кебапчета и кюфтета на корем с топли, пухкави питки. Малкото пространство в началото на пазара е значително по-цивилизовано.

Скараджията работи без почивка.

 Скараджията работи без почивка.
Йоанна Григорова

Оттам човек може да се сдобие с чисто нови дрехи с етикет на сносни цени, каквито не могат да се открият и по време на сезонните разпродажби в истинските молове. Също така могат да се намерят всякакви домакински препарати за под 10 лева или пък пакетирани десертчета за стотинки.

Впечатление прави сергия, разположена близо до входа, където се предлага богато разнообразие от ножове, военни кортици на цени до 200 лева и автентични емайлирани табели от времето на соца за по 20 кинта. 

Промоция

Такива и подобни в OLX и Базар вървят доста по-солено, между 40 и 100 лева, като зависи от размера, надписа и състоянието. Тук обаче са на промоция. Търговецът, чиято собственост е сергията, сподели за „Телеграф“, че от 12 г. не е пропускал уикенд.

По неговите думи с всяка следваща година става все по-зле и по-зле. Тони загубил работата си, а от бюрото по труда му обяснили, че вече не е конкурентоспособен на трудовия пазар. “Я изкарам 200 лева, я не. За нищо не стигат. Добре, че децата вече са големи и се издържат сами”, сподели той.

Тони и сергията му.

 Тони и сергията му.
Йоанна Григорова

Наоколо върху огромни чаршафи търговците са изсипали цялата си стока. От всяка импровизирана сергия виковете им примамват ушите и очите на преминаващите, приканвайки ги да се отбият и да разгледат канарите от вещи. 

Напечени

Напечени от слънцето по паважа лежат всякакви посуди, кукли с откъснати крайници, обувки, някои изпокъсани, други не чак толкова, войнишки пагони, часовници, дребна домашна техника, дрехи с лекета, оръдия на земеделския труд и др. На тезгяха дори е извадено ретро кресло, наподобяващо кралски трон.

Йоанна Григорова

В него насред хилядите боклуци се бе наместила удобно жена от ромски произход, държаща кафе в едната и цигара в другата ръка. Малко встрани пък момче на около 10 години от същия етнос като Биташката кралица язди розово плюшено пони.

Кралският трон и момченцето, яхнало розовото плюшено пони.

 Кралският трон и момченцето, яхнало розовото плюшено пони.
Йоанна Григорова

Встрани от тях мъж на средна възраст обстойно разглежда скрин в доста лошо състояние. Илиян сподели, че е ловец на антики, предмети с история и стойност. По негови думи продавачите масово не знаят какви съкровища са изнамерили и за колко пари всъщност реално биха могли  да ги спазарят. 

Пий едно кафе е еталон за изгодна сделка 

Търговците на битака имат любима фраза за достойно завършване на даден пазарлък, която носи усещане, че сделката е успешно сключена, и то в полза на купувача.

И тя е: “И пий едно кафе от мене!”. Тогава знаеш, че си излязъл като победител от битпазара - място, което грабва с богатия си колорит и непринуденост.

Клишето “опознай града, за да го обикнеш” важи с пълна сила за малашевския битпазар, тъй като преживяването не е за вкуса на всекиго, но си струва да се усети.