0

Б ившият кмет, управлявал морски курорт общо пет мандата (2 мандата преди демократичните промени и три мандата от 2002 до 2011 година), осъди прокуратурата на 15 хил. лв. (без лихви и разноски, б.а.) заради неоснователното обвинение за извършване на престъпление по служба. Става дума за екскметът на Царево Петко Арнаудов. За възмездието стана ясно на връх Видовден, като новината бе разпространена от "Флагман", позовавайки се на своя справка от Бургаския окръжен съд.

Решението реабилитира бившия управник, който успя да докаже, че процесът срещу него бе изцяло политически, както каза той самият още преди 11 години.

Тогава почти всички се отдръпнаха от Арнаудов. До него остана адвокатът му и добър семеен приятел – покойният днес Евгени Мосинов и Росен Кожухаров, които го представляваха в сложния процес, продължил над 5 години, припомня "Фалгман".

Арнаудов бе обвинен, че като кмет на морската община е продал неизгодно парцел през 2005 година, с което е нанесъл щета на общината в размер на 137 800 лева.

Досъдебното производство започна през 2012 година. Съдебната сага срещу него продължи доста дълго, въпреки оказаното пълно съдействие и лично участие в извършването на процесуално-следствените действия в хода на досъдебното производство. Впоследствие Арнаудов бе оправдан на всички инстанции.

Бившият кмет изтъкна, че се бори за морално удовлетворение, защото след толкова години в управлението, заради повдигнатото обвинение на прокуратурата е претърпял вреди в личен и професионален план. Освен това широкия отзвук на наказателното преследване се отразил и на близките му, най-вече на съпругата му Ягода Арнаудова.

„От уважаван гражданин и общественик, допринесъл много за града си той бил принуден да се оправдава, че не е извършил престъпление, а цялата му социална среда била разрушена“, пише в решението на съда по казуса.

Освен това са лишили Арнаудов и от хобито му – лова, тъй като му отнели законно притежаваното оръжие.

„Имах повдигнати три обвинения, спечелих всичките си дела, но това е единственото дело, което заведох срещу прокуратурата. Чувствам се удовлетворен. Не го направих, за да взема пари, а защото пет години ходих по съдилищата. Трябваше да доказвам на цялата общественост, че съм невинен. Много неприятна ситуация“, коментира Арнаудов.