0

Н аркосвърталища, сеещи зарази и смрад, никнат в бивши бакалии в София. Опасните сгради, които тънат в разруха и са дом за клошари и наркомани, се намират на метри от две училища в столичния квартал „Свобода“, установи проверка на „Телеграф“. Местите алармираха, че в постройките, които преди години са били магазини за хранителни стоки, са виждали съмнителни лица.

Разруха

Самите сгради тънат в разруха, прозорците им са счупени, голяма част от мазилката е откъртена. Често се ползва за тоалетна от бездомници, които преспиват вътре. Има всевъзможни боклуци, сред които спринцовки, празни бутилки от водка и бира, стари дюшеци и други отпадъци.

Телеграф

В сградите може да се влезе без проблем, не са преградени или затворени. „Покрай тях се носи зловонна миризма и е наистина страшно, когато вечер ми се налага да минавам оттам. А нямам друг избор, защото едната сграда се намира точно пред блока ми. Използва се и за бардак, и за тоалетна, за всичко, което можете и не можете да си представите“, коментира Деница, която живее в квартал „Свобода“. „Разхождам кучето си всеки ден по два пъти и за съжаление няма как да не мина оттам, ужасно е“, допълни съседка на Деница.

Съседство

И двете свърталища са на близко пешеходно разстояние до Северния парк.

Най-притеснителното е, че и двете се намират буквално на няколко крачки от две училища. Единият бардак е до 141-во основно училище в „Свобода“. Там учат деца от 1-ви до 8-и клас и е повече от тревожно и притеснително близостта му с наркосвърталището, сигнализираха местните. Другата опасна сграда, в която клошари и наркомани се дрогират и спят, се намира до 153-то спортно училище в „Свобода“. Хората от района коментираха, че дори сградите да не са общински, би било редно кметството да ги загради по някакъв начин, ако няма механизъм да ги събори и премахне принудително. „Недопустимо е тези убежища, от които се разнасят зарази, да са в столицата, и то в съседство с две училища и парк“, коментираха местните.