0

Е мблематичната в близкото минало Зала на смеха в Русе се очаква да заработи до следващото лято.

Атракционът, забавлявал малки и големи през втората половина на миналия век, е затворен преди над три десетилетия и гражданите многократно са повдигали въпроса за възстановяването му. Община Русе внесе предложение до Общинския съвет за стартиране на процедура за отдаване под наем на залата заедно с терена около нея. Този, който спечели, ще трябва да ремонтира и възстанови залата във вида, в който е била, когато е функционирала, и да изгради други съоръжения за игра около нея.

Залата на смеха се намира в Парка на младежта и за нея с носталгия си спомнят поколения русенци, които са се забавлявали с изображенията си в кривите огледала. Подът в средата се е въртял и при определени обороти е изхвърлял към тапицираните стени насядалите по него. От всичко това днес е останала само сградата, която се използва като складово помещение. Отвън е нашарена с графити и има нужда от почистване.

В детските спомени на много русенци са останали и другите атракциони в Младежкия парк – виенското колело, самолетчетата, въртележката, които са демонтирани след 1989 г. В годините на социализма до увеселителния кът в русенския парк често са организирани екскурзии на ученици от други градове в Североизточна България.