0

С гурме торти черпят рождениците в зоопарка в София. Празненствата на косматите обитатели вече са превърнати в традиция. Наскоро гледачите от сектор "Примати" изненадаха две от маймуните с прекрасно украсени сладкиши. Те похапнаха специалните маймунски торти с охота.

В уникалните кулинарни предложения има изобилие от продукти. В тях има бананова каша, детско пюре, различни видове сушени плодове като киви, кайсии, ягоди, кокос, брашно от рошков, стафиди, сурови ядки и мед за подсладител, разказа пред вестник „Телеграф“ пиарът на зоопарка Ирина Сахатчиева. Красивите торти стават и за човешка консумация.

Личности

С вкусните изкушения бяха отбелязани рождените дни на кафявото капуцинче Бруно, което навърши 3 години, и на любимеца на децата Алф - мъжки лапундер, който стана на 8 години.

„В зоологическата градина в София животните се смятат за личности и затова често гледачите подготвят малки празненства по случай рождените им дни“, отбелязва още Сахатчиева.

Капуцинът Бруно празнува своя трети рожден ден.

 Капуцинът Бруно празнува своя трети рожден ден.
Валерия Дафинова

Подаръците и тортата на лапундера Алф

 Подаръците и тортата на лапундера Алф
Христина Филипова и Йордан Ангелов

Гигант

Най-голямата торта, над която са се трудели в кухнята на животните в столичния зоопарк, е тази на слоницата Артайда. С нея покойната вече любимка на зоопарка отпразнува 57-ия си рожден ден. Самото кулинарно изкушение тежеше цели 38 килограма. Блатовете за тортата тогава бяха направени от хляб с квас, а между тях има много плодове. В нея имаше още макарони с брашно от рошков. Кулинарното изкушение бе напоено с фруктозен сироп, за да бъде наистина сладко. А отгоре сладкишът бе пищно украсен с марули, череши, моркови и пъпеши. Цифрите, които показваха на колко години става дамата, пък бяха изрязани от едно от любимите лакомства на Тайди - ананаса.

Тортата на слоницата Артайда

 Тортата на слоницата Артайда
Йордан Ангелов

Тортата за рождения ден на мечока Лиам

 Тортата за рождения ден на мечока Лиам
Зоопарк-София