0

Ц ирк и дигитални изкуства в метрото, въздушна акробатика, изложби и много различни концерти ще предложи Столичната община за празника на София. Програмата е наситена с прояви за всякакви възрасти. По традиция музеите, археологическите паметници, градската галерия и зоопаркът на 17 септември - празника на Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София, ще са с безплатен вход.

Церемония

Тържественият водосвет и официалната церемония по издигане знамето на столицата ще се състои от 11,30 часа пред храм "Света София". След това от 13 часа е церемонията за наградите на Столичната община за ярки постижения в областта на културата. Празничният концерт е вечерта в Южния парк на сцената на Sofia Summer Fest, където ще се качат Графа, Поли Генова, Михаела Филева, Крисия, група Cool Den, Младежка филхармония "София". А любителите на класиката ще се насладят на традиционния концерт на оркестъра на Класик ФМ радио под диригентството на Максим Ешкенази от 19,30 ч. в Аулата на Софийския университет.

Събития

Реновирана мотриса ще се превърне в сцена за ново цирково изкуство, съвременен танц, паркур, лонгборд денсинг, роботеатър, съобщават още от Столичната община. Влакчето ще се движи от 12 до 17 часа, потегля от „Сердика“ в посока „Лозенец“. Всеки един от вагоните на „различната мотриса“ ще представя различен вид изкуство, като на крайните станции артистите ще разменят местата си. Първата и единствена в света трупа за акробатика по фасади на сгради ще изнесе своя спектакъл за първи път на фасадата на хотел “Хемус” на бул. “Черни връх” в събота вечерта от 20 часа. За любителите на ретро колите пък 300 автомобила ще бъдат паркирани за празника на пл. „Княз Александър I“. Разходка Food and Spices Walking Tour на английски език от 11 часа и втора разходка на български от 14 ч. ще се проведе на Женския пазар. Собствениците на няколко магазинчета, пекарни и ресторанти ще разкажат за подправките и арабската храна. Ще има и народни песни и танци в парка „Заимов“.