0

С изкуствен дъжд и ледени близалки разхлаждат животните в някои от зоопарковете у нас, показа проверка на вестник „Телеграф“. Специален мечешки сладолед, който се състои от замразени плодове, пилешко и мед, хапват в столичния зоопарк. В горещите летни дни по този начин мецаните се разхлаждат и забавляват едновременно. „Всяко лято предлагаме на нашите животни така наречените сладоледи, които представляват замразен микс от плодове и плодови сокове. При мечките може да се сложи пилешко бутче или риба. Предлагаме ги на приматите и мечките“, обяснява Катерина Зарева от столичния зоопарк. Наскоро маймунки от вида зелена морска котка във варненския зоопарк пък хапнаха любимите си плодове в ядливи чашки.

Хищници

Ледени близалки с плодове и такива с месо за хищниците правят гледачите на животните и в бургаския зоопарк. Животните ги разхлаждат и с изкуствен дъжд. „Ние сме си измислили наша система за охлаждане, която е много ефективна. Целият зоопарк е с пръскачки и когато стане 11-12 часа, включваме системите и започва да вали дъжд с температура 10 градуса. Когато навън е 30 градуса, температурите падат с поне 5-6 градуса надолу след дъжда. Тази система си е наш патент и вече шеста година работи. Животните ни се чувстват добре. Постарали сме се за всички да има сянка и къщички, ако има градушки и бури, за да могат да се приютят“, обясни управителят на зоопарка в Бургас Кръстьо Дъбов.

В бургаския зоопарк кипи усилена работа. В момента се работи върху създаването на сектор „Големи котки“, който ще бъде открит до един месец. В момента засяваме тревата и растителността. В новия сектор ще живеят сервали, каракали и пантери. Няма да има асфалт и бетон, навсякъде ще се ходи по трева, казват още от зоопарка.