0

П ренаредено е осветлението на току-що пуснатия столичен тунел „Люлин“. Причината – грешка в поставянето му. За проблема сигнализираха граждани, както и проектантът му, което провокира екип на Европейския център по транспортни политики да отиде на място и да потвърди проблема. За него са информирали зам.-кмета по строителство в Столичната община инж. Ангел Джоргов.

От центъра обясниха, че осветление трябва да бъде насочено по посока на движение на трафика, а то е било насочено към стената на тунела и трамвайните релси. „Осветителните тела бяха завъртени на 90 градуса. Идеята на лампите е да дадат допълнително осветление на пътя и да може да се получи равномерна осветеност на асфалта“, посочиха оттам.

„Телеграф“ потърси зам.-кмета, който каза, че всичко е наред, без да сподели, че се е наложило пренареждане. По повод твърдение на граждани, че в събота осветлението е било „сгъстявано“, той каза, че са били прибирани кабели и се е работело по много други неща.

В понеделник от Европейския център по транспортни политики отново посетиха тунела при „Люлин“ и казаха, че осветлението е коригирано, положената настилка и пътна маркировка отговарят на нормите.

„За първи път на входа на тунелите са сложени пътни знаци с променящи се съобщения. По стените на тунела има специална лента, която спомага за по-добрата ориентация на участниците в движението. Тунелното съоръжение е снабдено с видеонаблюдение“, посочват от центъра и добавят, че нивата на безопасност в съоръжението са значително по-добри от преди ремонта.

Наши читатели ни сигнализираха, че капаците в новоремонтирания участък хлопат. След като информирахме зам.-кмета, той обясни, че част от тях са самонивелиращи се и хлопат, когато не са заключени. Той обеща, че ще нареди да бъдат проверени.

Инж. Джоргов добави още, че предстои да премахнат временния асфалт от релсите, през които преминаваха колите, и уточни, че това ще се случи идните дни.

В понеделник продължи ремонтът на столичната улица „Кукуш“. Според зам.-кмета той няма да предизвика тапи, защото жителите са информирани за промяната и създадения обходен път.