0

Р емонтират повторно покрива на сградата с часовника на Обсерваторията в Борисовата градина. Причината – некачествени дейности, довели до наводняването й през септември. Това каза пред „Телеграф“ доц. Евгени Овчаров от катедра “Астрономия” във физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски". “От миналия вторник насам има сериозно раздвижване и мога да кажа, че вече върви ремонтът благодарение на отвореното писмо, с което излязохме и тази публичност. Нащрек сме, за да не се окаже, че е чудо за три дни. Засега се върви с добри темпове, ясно е какво се прави“, заяви той и добави, че всеки ден има техническо и отговорно лице, което за няколко часа е на място, както и че на място работят по 7 души, като засега през уикендите не работят.

Дейности

Доц. Овчаров заяви, че към момента основите на старата сграда вече са завършени и се запълват помещения. „Също така беше излят бетон над пилотите на входа на големия купол. Преди малко започнаха да работят и по аудиторията в голямата сграда“, посочи той и уточни, че ремонтът обхваща петте сгради отвън и отвътре, реставриране и възстановяване на фонтана със скулптурата на Васил Зидаров „Момченцето с кометата“ и изграждане на алейната мрежа.

Средства

Доц. Овчаров коментира, че е умерен оптимист по отношение на това, че всичко ще приключи в срок, защото лятото е било пропуснато много време за работа, повече от 2 месеца, както и по няколко седмици през изминалите месеци, под предлог че имат недостиг на работници, защото имат много обекти. „Оптимист съм, че до началото на лятото Обсерваторията ще е във вида, в който трябва да бъде“, каза още той. Ученият коментира, че средствата са осигурени от университета и добави, че имат също така и дарител, който е готов да даде 50 хил. лева.