0

В ълкът-беглец от зоопарка в Хасково беше заловен при среднощна акция на полицаи и общински служители. Животното е улучено с упойваща стрела, а полицията беше отцепила района на парк „Кенана“, който е с площ близка до тази на Борисовата градина в София. Животното е настанено в друга, по-сигурна клетка, след като успя да се измъкне от предишната.

Мъжкият вълк на 14 години избяга от зоопарка в Хасково, преди няколко дни. Първоначално от общината обявиха, че вълкът е починал. После се оказа, че директорът на зоопарка Валентин Ахтаров им е подал грешна информация. След множество сигнали, включително и за ухапано дете, от кметството признаха, че вълкът е изчезнал. Клетката му била празна, а под мрежите имало изкопана дупка. В петък вечерта започна подготовка на акция по залавянето му. Около полунощ беглецът беше задържан.

Общината проверява и жалба на родителите на 14-годишно момиче, което е ухапано в петък следобед. Близките на пострадалата са категорични, че това е бил вълкът-беглец. „Разхождали са се в гората с компания, вълкът излиза. Те са тръгнали да се отдалечават, за да не го изплашат, но въпреки всичко вълкът излиза и я напада. После едно момче взима пръчка и го прогонват вълка. Нахапана е по краката“, твърди майката на момичето Мария Атанасова.

Според община Хасково е възможно момичето да е нападнато от голямо куче. Но проверяват сигнала, както и всички детайли около сагата с вълка-беглец. Това е втори случай на бягство на вълк от зоопарка в Хасково. Преди година там беше затворена почти опитомена вълчица. Животното явно беше гледано като домашен любимец и пуснато на свобода. След като много хора я забелязаха да се разхожда в същия парк „Кенана“ тя беше заловена от служители на общинското предприятие „Екопрогрес“. Затвориха я в клетка, но само след два дни вълчицата надхитри пазачите си и избяга.