0

П ървата адаптация и преразказ на "История славянобългарска" за деца вече е факт. Книгата бе представена от авторски колектив от преподаватели от катедра „Езиково обучение“ на СУ „Неофит Рилски“ в Банско.

Събитието е част от програмата на общината за честване на светлите годишнини, свързани с живота и делото на Паисий Хилендарски.

Директор Елеонора Барякова, която е ръководител на проекта, разказа за пътя от раждането на идеята до реализацията ѝ: "книжицата“ на св. Паисий Хилендарски, дала начало и тласък на българското Възраждане, да бъде преработена на съвременен български език за учениците в първите степени на училищното образование. С много любов, голяма отговорност и висок професионализъм, учителите по български език и литература са успели да запазят стила и духа на паисиевата творба и да ги направят достъпни и разбираеми за децата".

Проектът на авторите не приключва с адаптацията в книжен формат, споделио още Барякова. През есента, когато СУ“Неофит Рилски“ празнува своята 175-годишнина, ще бъде представена и аудиоадаптацията на „История славянобългарска“.

Кметът Иван Кадев на Банско изказа сърдечни благодарности от свое име и от името на цялата общественост за труда на учителите, които поддържат жив будителския дух на великия банскалия.